Mi a hatékony élelmiszer-logisztika feladata

Mi a hatékony élelmiszer-logisztika feladata
Nyugat-Ausztria legnagyobb konyhájában - a Tirol Kliniken Innsbruck központi konyhájában - naponta 1300 beteget látnak el kiváló minőségű ételekkel - ez hatalmas kihívás az élelmiszer-logisztika számára.

A magas minőségű étellel 1300 beteget kell kiszolgálnia minden nap, ez egy herkulesi feladat egy kórházban. Különösen akkor, ha beteg ágyak 64 korházi osztályon és igen tágas  területen helyezkednek el. A legnagyobb kihívás az, hogy minden beteg ugyanolyan jó minőségű ételt kell,hogy kapjon, és mindenki, akinek az éttermében valaha egy nagy csopotos (buszos) vendégekről kellett gondoskodnia az tudja, mit jelent ez. Itt 1300 beteggel kell számolni minden nap.

null

Balról: Josef  Lindner konyhavezető-főszakács, Markus Wille gazdasági vezető, 
Oliver Rist Socamel-menedzser, és Roland Eberl termelési vezető

Cook & Chill és Cook & Serve technika keveréke
Az innsbrucki Tirol Kliniken konyhájában a 140 fős konyhacsapatot, Markus Wille gazdasági vezető, Josef Lindner főszakács és Roland Eberl termelési vezető irányítja.Az időzített és hatékony élelmiszer-logisztikára koncentrálnak. Ez azt jelenti, hogy a Cook & Chill és a Cook & Serve egyszerre használatos. A betegek ételeit a főzési folyamat után lehűtik és hűtőszekrényben tartják. Ebben a lehűlt állapotban (legfeljebb plusz hat fokig) az összetevőket  szortírozuk. Minden vendég kap egy tálcát, amin minden megtalálható: leves, saláta, főétel, desszert. Az elrendezés úgy van megszervezve, hogy a meleg ételeket fel lehessen melegíteni, a hidegeket pedig lehűthessék.

null
null
Tálcakocsik a Socameltől és a központi dokkoló állomástól az ételek regenerálásához.

Élelmiszer-logisztika a Rist-Socameltől
Az élelmiszer-elosztáshoz a Tirol Kliniken a francia Socamel gyártó rendszerét választotta, amelyet Ausztriában a Rist cég képvisel és forgalmaz. Fő érv az ételosztás ezen formája mellett: A Socamel forró vagy hideg levegőt használ a regeneráláshoz. Ez a fő különbség a piacon lévő indukciós megoldásokhoz képest. Egy másik előnyös érv a Rist-Socamel megoldás mellett:a klinikán 64 osztály van,az osztályokon nincsenek regeneráló állomások a tálcakocsikhoz. Ehelyett a konyha alatt egy emelettel két központi regenerációs helyiséget építettek, összesen 70 dokkolóval a tálcakocsik számára. Az egykori ásványvíz-raktárat is meg kellett szűntetni.

Forrón megfőzve és hidegen tálalva
A Socamel megoldás ideálisnak bizonyult az innsbrucki klinika konyhájához. A páciens ételeit megfőzzük, lehűtjük, majd hidegen adagoljuk a tálcán. Amikor a tálca készen van, a tálcákat a tálcás kocsiba helyezik. Összesen 140 tálcás kocsi van használatban, ebből 70 az állomásokon kering, a másik fele pedig a központi dokkolóhoz csatlakozik. A kocsik különálló területekkel rendelkeznek a hideg és meleg ételek számára. A kocsik megtöltése után egy emelettel lejjebb szállítják őket a nagy dokkolóba. Oliver Rist, a Rist Socamel menedzsere a HGV PRAXIS-nak adott interjúban: „A tálcakocsiknak 30 sínpárja van, és fekete tálcákat először Innsbruckban használnak. Pozitívumként mindenképpen megjegyezhető, hogy a konyha alatti központi dokkoló több helyet szabadított fel az adott kórházi osztályokon.“

null
null
Előkészítve a tálcákra a Socameltől halragu sáfrányos rizzsel.

Teljesen automatikusan vezérelt dokkolóállomások
"A múltban - mondja Josef Lindner konyhavezető -" az ásványvízes kartonok itt álltak ", és a központi dokkoló állomásparkjára mutat. A kocsik itt sorakoznak, és az ételek teljes regenerálódását, teljesen automatikusan ellenőrzik. Oliver Rist elmagyarázza: „A programozás központi vezérlésen keresztül fut. Az ételt kora reggel hidegen adagolják ki, a tálcás kocsiba teszik, és először lehűtik. 9.30-tól a kocsik megkezdik az étel regenerálását 75 fokos maghőmérsékletre (időtartam: 50 perc). Amint a kocsikat leválasztják az állomásról, további 50 perc van hátra. Ez idő alatt a kiszolgáló személyzet a kocsikat az állomásra hozza, és az alkalmazottak megkezdik a tálcák szétosztását. A 30 perc szállításból 15 percet szánnak a tálcák kiosztására.  Ez a gyakorlatban nagyon jól bevált és kielégítően működik. És a lényeg : az elégedett betegek.

Főbb tények
A napi étkezés Innsbruckban:            1.300

Napi beteg étkezés étkezdében:          300

Egészségügyi állomások száma:            64

Dokkoló állomások száma:                    70

Tálcakocsik száma:                               140

Tálcahelyek száma kocsinként:              30

%
Vásárlás kedvezményei
Vásárlás kedvezményei
75.000,- HUF fölött Ingyenes házhozszállítás

Vásárlás kedvezményei

%
75.000,- HUF fölötti vásárlás esetén - 5% árengedmény
150.000,- HUF fölötti vásárlás esetén - 10% árengedmény
300.000,- HUF fölötti vásárlás esetén - 12% árengedmény
(Rendelési érték ÁFA nélkül, kivéve az Akciós termékek)